Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τραγική η κατάσταση στην Αϊτή


Περισσότερα από 25.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί μέχρι στιγμής, μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς την Τρίτη, δήλωσε το Σάββατο στο γαλλικό πρακτορείο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

«Είκοσι χιλιάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να υπολογίσουμε τα πτώματα που ανασύρθηκαν από την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή , τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές, δηλαδή περίπου 5.000 ή 6.000», σημείωσε. Την Παρασκευή ο Μπελρίβ είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον 15.000 πτώματα είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια μέχρι εκείνη την ημέρα.Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στην Αϊτή αναφέρουν ότι «δεν έχουν ποτέ συναντήσει τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα». Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης, από τη στιγμή της άφιξής τους στο Πορτ-ο-Πρενς, οι χειρουργικές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν χωρίς διακοπή για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Άναμπι, πέθανε από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει επίσης το θάνατο του αναπληρωτή του Άναμπι, του Βραζιλιάνου Λουίθ Κάρλος ντα Κόστα, από τον σεισμό της περασμένης Τρίτης.

Ως τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών» χαρακτήρισε το σεισμό της Αϊτής ο Μπαν Κι-μουν λίγο πριν αναχωρήσει για το Πορτ-ο-Πρενς. «Πάω στην Αϊτή με πολύ βαριά καρδιά να εκφράσω την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αϊτινό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Όπως είπε, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες: «να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να εξασφαλίσουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, το νερό, τα τρόφιμα και τα αναγκαία φάρμακα, και να συντονίσουμε την εξωτερική βοήθεια». Ο γενικός γραμματέας δήλωσε επίσης ότι «προετοιμάζεται για το χειρότερο», ενώ το προσωπικό του ΟΗΕ έχει πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα από τον σεισμό, καθώς το αρχηγείο της αποστολής του διεθνούς Οργανισμού στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταρρεύσει.

Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό σας «σήμερα, αύριο και στο μέλλον» υποσχέθηκε το Σάββατο στους Αϊτινούς η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, την σκληρά δοκιμαζόμενη πρωτεύουσα της Αϊτής. «Περνάτε μια τρομερή δοκιμασία, όμως γνωρίζω ότι η Αϊτή μπορεί να ξανασηκωθεί στα πόδια της και να είναι ακόμη πιο ισχυρή και καλύτερη στο μέλλον», προσέθεσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και την ενημέρωσή της από τις ομάδες που συντονίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη χώρα.

Προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, η Κλίντον σημείωσε ότι ο πρόεδρος Πρεβάλ και η ίδια θα εκδώσουν σήμερα, Κυριακή, κοινή ανακοίνωση στην οποία θα εκφράζουν τη βούληση των αρχών των δύο χωρών να συνεργαστούν. Ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ επανέλαβε το Σάββατο την εκτίμηση που είχαν ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα οι αρχές για τουλάχιστον 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους από τον σεισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο ΟΗΕ, ο σεισμός που έπληξε την περασμένη Τρίτη την Αϊτή προκάλεσε τον θάνατο 40.000 έως 50.000 ανθρώπων.

Η Γερμανία , εν τω μεταξύ, πενταπλασίασε το Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό στην Αϊτή και ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα τις πρώτες τους οικονομικές δεσμεύσεις για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Αϊτής, ενώ απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα αυτό. «Θα δείξουμε τόσο την προθυμία μας να εργαστούμε για τις άμεσες ανάγκες της χώρας, αλλά επίσης και για το μέλλον και την ανοικοδόμηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες Κριστίνα Γκάλατς.

Μια σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών αναπτυξιακής βοήθειας για την Αϊτή έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Της συνόδου θα προεδρεύσει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος θα εκπροσωπήσει την προεδρία της ΕΕ.

Οι υπουργοί θα πρέπει να προβούν σε απολογισμό των προσπαθειών τους για την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προσπάθειες αυτές «τοποθετούνται σήμερα μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ» συνολικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., «αλλά είναι δύσκολο να συγκριθούν, διότι ορισμένες χώρες έχουν αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια, ενώ άλλες έχουν στείλει υλικά αγαθά».

Η σύνοδος θα πρέπει επίσης να καταλήξει στις πρώτες δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση της χώρας που εν μέρει έχει καταστραφεί, με χρηματοδότηση τόσο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και από της εθνικές κυβερνήσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τον επαναπροσανατολισμό ορισμένων πόρων για την ανάπτυξη προς την Αϊτή», για να μπορέσει να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη (βοήθειας), δήλωσε η ίδια πηγή. «Ελπίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα δώσουν έτσι τις πρώτες ενδείξεις για το τι είναι πρόθυμα να προσφέρουν στον τομέα αυτό, δήλωσε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να απευθύνει έκκληση την Δευτέρα για τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης» για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε η ίδια πηγή. Θα ευθυγραμμιστεί έτσι με την πρόταση που έγινε την περασμένη Πέμπτη από τη Γαλλία .

Αϊτινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ το πρωί της Κυριακής εναντίον πλιατσικολόγων σε αγορά του Πορτ-ο-Πρενς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν από αυτούς, όπως μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή. Οι πλιατσικολόγοι ήταν έτοιμοι να αρπάξουν εμπορεύματα στην αγορά Hyppolite, όταν ένας από αυτούς, ένας άνδρας τριάντα περίπου ετών που χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι, πέθανε. Ένας άλλος πλιατσικολόγος άρπαξε αμέσως το σακίδιο του θύματος.

Η σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των πλιατσικολόγων συνεχίστηκε και ενισχύσεις της αστυνομίας έφθασαν στη περιοχή οπλισμένες με κυνηγετικά όπλα και τουφέκια. Οι λεηλασίες αυξάνονται στην πρωτεύουσα της Αϊτής, λίγες ημέρες μετά το σεισμό. Μεγάλο μέρος του πληγέντος πληθυσμού δεν έχει αρκετή τροφή ή πόσιμο νερό και η διανομή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω της καταστροφή των κύριων οδικών αρτηριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter