Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Σαρωτικά μέτρα ανακοίνωσε ο Παπανδρέου


Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μεταξύ αυτών, το "πάγωμα" των προσλήψεων και των μισθών στο Δημόσιο (πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης), η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα...

Βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει στόχος κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού, το οποίο έχει στόχο και το ευρώ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η χώρα, λόγω του παρελθόντος της, αντιμετωπίζεται επιπροσθέτως σαν "αδύναμος κρίκος" της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα οι όροι δανεισμού να γίνονται κάθε μέρα όλο και επαχθέστεροι.
"Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει αυτόν τον κίνδυνο.

"Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε "θα νοικοκυρέψει την οικονομία".

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, όπως είπε, τις βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα βάζει τέλος "στα παραθυράκια φοροαποφυγής". "Οι έχοντες και κατέχοντες θα κλήθουν να συμβάλλουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα", με βάση τη φοροδοτική τους δυνατότητα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι: 

- Η αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται. 

- Η φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα των πολιτών.

- Η αύξηση της φορολογίας των offshore.

- Η διασταύρωση στοιχείων εισοδήματος με περιουσιακά στοιχεία.

Ξέρουμε ότι τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά πολλά θα αποδώσουν το 2011.

- Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Δημόσιο

Η περικοπή δαπανών στο Δημόσιο θα επιτευχθεί με "πάγωμα" μισθών (πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης), αλλά και προσλήψεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ολα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "τερματίζονται οι εξωφρενικές αμοιβές στα ρετιρέ του Δημοσίου" και πρόσθεσε ότι "θα ζητήσουμε από τους δημόσιους υπαλλήλους να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια". Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά άμεσα με την ΑΔΕΔΥ ο διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο.

Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα εγγυάται τις συντάξεις για το παρόν και το μέλλον. Ομως, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη του συστήματος περνά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Με τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το κράτος θα έρθει πιο κοντά στον πολίτη, οι υπηρεσίες πιο κοντά στις ανάγκες του.

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα καθώς όπως τόνισε πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.

Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βγάλει την χώρα από την κρίση και να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της χώρας και όχι οι δανειστές της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter