Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κόσμος κατά του Ισραήλ

Αγρια τροπή έχει λάβει το θρίλερ με τη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς στο Ντουμπάι, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για την έμμεση εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ενώ πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που θέλουν τη Μοσάντ να κρύβεται πίσω από την επιχείρηση που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι, το Λονδίνο διαμηνύει ότι , «θα φτάσει την έρευνα μέχρι τέλους», καθώς, όπως τόνισε ο υπ. Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «η χρήση βρετανικών διαβατηρίων από τους δράστες είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και ενδέχεται να μετατρέψει σε στόχους τους Βρετανούς πολίτες που επισκέπτονται τον αραβικό κόσμο».
Ο πρεσβευτής του Τελ Αβίβ στο Λονδίνο, Ρον Πρόσορ, αποχωρεί από το Φόρεϊν Οφις, όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη χρήση βρετανικών διαβατηρίων στην επιχείρηση στο Ντουμπάι
Ο πρεσβευτής του Τελ Αβίβ στο Λονδίνο, Ρον Πρόσορ, αποχωρεί από το Φόρεϊν Οφις, όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη χρήση βρετανικών διαβατηρίων στην επιχείρηση στο Ντουμπάι

Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν για να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη, Ρον Πρόσορ, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι κινήσεις του Λονδίνου σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια που φέρουν τη Μοσάντ πίσω από τη δολοφονία.

Την ίδια ώρα, εξηγήσεις έχουν κληθεί να δώσουν στις αρχές τόσο ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γαλλία όσο και ο συνάδελφός του στην Ιρλανδία, καθώς εκτός από τα έξι βρετανικά διαβατήρια που είχαν στη κατοχή τους οι πράκτορες, χρησιμοποιήθηκαν ένα γαλλικό, τρία ιρλανδικά και ένα γερμανικό.
Η Ιρλανδία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη Ζάιον Εβρόνι

Σαν να μην έφταναν αυτά, χθες προστέθηκε και η Αυστρία στις χώρες που ζητούν εξηγήσεις από το Τελ Αβίβ, αφού αποκαλύφθηκε ότι η ομάδα που έστησε καρτέρι στον Μαμπχούχ χρησιμοποιούσε 7 αυστριακές κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ντουμπάι, Ντάχι Χαλφάν, προανήγγειλε «συγκλονιστικές» αποκαλύψεις, επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά διαβατήρια «δεν ήταν πλαστά», ενώ δεν απέκλεισε να ζητηθεί από την Ιντερπόλ η έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του επικεφαλής της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το Δουβλίνο, τα διαβατήρια έφεραν γνήσιους αριθμούς ωστόσο οι ταυτότητες που αναγράφονταν επάνω δεν ανταποκρίνονταν στα ονόματα των νόμιμων δικαιούχων.

Οπως επεσήμανε ο Χαλφάν, τις προσεχείς ημέρες οι αρχές του εμιράτου θα είναι σε θέση να δημοσιοποιήσουν στοιχεία, με τα οποία θα «αρθεί κάθε αμφιβολία» για την ταυτότητα των δολοφόνων.

Ηδη, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης του ξενοδοχείου, όπου φέρεται να έχει καταγραφεί καρέ καρέ όλη η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, σε περίπτωση που επαληθευτούν τα όσα προαναγγέλλει ο Χαλφάν, «το φιάσκο θα είναι από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Μοσάντ», αφού τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι πράκτορες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τόσο τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, όσο και τους ανυποψίαστους πολίτες των οποίων «έκλεψαν» τις ταυτότητες, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με πολλές άλλες κυβερνήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

online counter